Zelena parkirišča

Zelena parkirišča

Travnata parkirišča, dovozi, požarne poti in druge travnate povozne površine nam omogočajo uporabne površine, ki so še vedno ostanejo zelene zmanjšujejo pregrevanje in nudijo zeleni učinek okolice. Glavni problemi takšnih zelenih površin so v primernem utrjevanju in hkrati ustreznih rastnih pogojih za koreninski sistem trate. Večina prodajalcev in izvajalcev priporoča utrjeno podlago iz peščene karbonatne jalovine na katero se položijo travne mreže in napolnijo z vrtno zemljo. V takem sistemu trava le redko uspeva saj je prostora za razrast koreninskega sistema samo 3-5 cm v globino in 5 -8 cm v širino kar pomeni da koreninski sistem ni med seboj preraščen in ima premajhen volumen za vzdržno rast v naših klimatskih pogojih kjer imamo 1000 W/m2 sončnega sevanja in 55.000 lux-ov osvetlitve. Vsaka posamezna kocka trave pa se poleti premočno segreva in prehitro izsušuje. Kapaciteta vode v takšnih tleh zadostuje samo za 1-3 ure, ob predpostavki, da je vsak dan zalita, potem pa trava trpi sušo kar privede do izsušitve zelenice v 5-14 dneh sončnega poletja.

Naš sistem ozelenjenih utrjenih površin sestavlja mineralna alumo-silikatna podlaga HUMKO Vulkahum Base 90. Sestavljena je iz mešanice vulkanskega plovca, lave, zeolitov, kremenovega peska, šote in komposta. Organski del šote in komposta s časom mineralizira in ga nadomesti volumen koreninskega sistema. Substrat je nekarbonaten, zračen z visoko zračno in vodno kapaciteto v saturiranem stanju. Koreninski sistem se dobro vraste v podlago in iz nje črpa lahko in težko dostopno vodo. Debelina spodnjega utrjenega podložnega sloja je 14-11 cm. Posedek pri utrjevanju je cca. 30 %. Pod podložnim slojem se izvede klasično utrjeno podlago z utrjevanjem do 20 MPa. Utrjevanje podlage Base 90 je možno do 15 MPa.

Na tako utrjeno in izravnano podlago položimo travne mreže, ki se spajajo s posebnim sistemom zatičev brez pritrjevanja v podlago. Takšna površina postane enotna homogena mrežna struktura. Mreže se nato napolni z rastnim substratom Humko Vulkahum TopDressing Mix 70. Poseje se travno seme, potrosi dolgotrajno startno gnojilo LandscaperPro New Grass ali Regenerator. Površino se pokrije z 1 cm bele šote in dobro zalije, da se rastni sloj posede za nekaj milimetrov. Tako pripravljeno površino redno zalivamo.

Za nežno zelenico priporočam travno mešanico Everris Finessa, za srednje trpežno Everris Performance in za trpežno pohodno in odporno na sušo pa travne mešanice s Festuco arrundinaceo, npr.: Everris Low Maintanance, Thermal Force, Greenkeeper WAF ipd.

Kljub visoki kapaciteti za vodo je obvezen namakalni sistem, ki redno namaka utrjene zelene površine. Skupna globina rastnega sloja in podlage pri 20 cm nudi skupno do 50 litrov vode, od tega jo je do 20 litrov težko dostopne, ki preprečuje popolno izsušitev zelenice. Takšen potencial zadostuje za 4-6 dni poleti in 4-10 dni v prehodnem obdobju. Zaradi tega nastavimo zalivalni sistem, da zalije 3-5 litrov vode/m2 vsak dan ali vsak drugi dan, ko ni najmočnejše pripeke. Možna je podtalna izvedba namakanja z rosilnimi ali kapljalnimi cevmi ali dvižni sekcijski zalivači. Priporočljiva je kombinacija obeh sistemov, ker podtalni zalivači ne osvežijo zelenice po listih, potopni zalivači pa ne dosežejo vse površine, če so na zelenici parkirani avtomobili. Zelenico moramo redno gnojiti z letnim odmerkom dušika 2-2,5 kg/100 m2. To količino izračunamo z deležem dušika v gnojilu in razdelimo na letne obroke. Povprečno to pomeni 3 kg/100m2 počasi delujočega 2 mesečnega gnojila na dvomesečna obdobja. Košnja se izvaja po potrebi, da se vedno odkosi 1/3 višine trave. Višina košnje je 3-4 cm. Kosimo pri višini 6 cm na višino 4 cm. Od konca maja do konca avgusta dvignemo višino košnje na 6-7 cm, da se ruša ne presuši. Po potrebi škropimo proti snežni plesni, vendar se zaradi suhe podlage le redko pojavi. Pojav ogrcev prav tako še nismo zasledili, ker je površina preveč trda in omejena z mrežo. Na določenih sortah trav se pojavi rja, ki jo omejimo s sistemičnim fungicidom. Za zelena parkirišča nudimo vse mineralne substrate, travne mreže ShwabenGitter 2000, travna semena, gnojila, izvedbo in svetovanje.