Gnojila za trato

Gnojila za trato

Pred leti smo pisali o vzdrževanju domačih zelenic s profesionalnimi gnojili in do danes se je tudi v tem programu marsikaj spremenilo. V programu profesionalnih gnojil Everris (bivši Scotts) Landscaper smo oblikovali nekaj formulacij za celoletno vzdrževanje trate z gnojili iz profesionalnega programa. Everris ima najširšo paleto dolgotrajnih in hitro delujočih gnojil z različnimi razmerji hranil, primernimi za vse klimatske pogoje, različne zemljine in tipe trave.
Uporaba profesionalnih gnojil Scotts Landscaper na domačem vrtu je zelo enostavna in bolj varna saj imamo na voljo krožne trosilce, ki enakomerno raztrosijo gnojilo. Zaradi dolgotrajnega delovanja so ožigi trate skoraj nemogoči, delovanje pa dolgotrajno. Glede na zahteve posameznika, uporabljamo dvomesečna gnojila v kombinaciji z tri-, štiri-, šest- in osem- mesečnimi gnojili. Vse formulacije gnojil so primerne za peščeno-meljasta in glinena tla kakor tudi za humozna, ki pa so pri nas bolj redka. Delujejo v območju 5-8 pH zemlje in ne vplivajo na kislost tal.

Tipi gnojil glede sestave.

 

LANDSCAPER PRO:

Linija izdelkov Scotts Landscaper Pro ponuja mineralna gnojila z
nadzorovanim sproščanjem, ki vaši trati zagotavljajo dolgoročno, zdravo
in trajno rast.
• Vsebuje veliko lahko dostopnih hranil.
• Zelo zanesljivo sproščajo hranila daljše časovno obdobje.
• So dolgotrajna in varna za rastline.
• Sproščanje dušika daljše časovno obdobje.
• Rastline ohranja v ravnovesju z odlično rastjo, ki se ujema z manjšo koreninsko maso

SIERRAFORM GT:

Najbolj pogosta mikrogranulirana gnojila predstavljajo metilen Scotts ureinsko tehnologijo, ki sprošča hranila glede na temperaturo zemlje, vlage in aktivnosti bakterij v obdobju 6-9 tednov. Metilen urea obstaja v različnih oblikah, ki se med seboj razlikujejo po dolžini polimernih verig, ki sestavljajo spojino. Pri oblikovanju različnih kombinacij topnega dušika, dolgih in kratkih molekul metilen uree se značilnosti sproščanja naravnajo tako, da ustrezajo letnemu času, za katerega je izdelek namenjen, kar omogoča maksimalno kontrolo in izenačeno rast trate. Sierraform so homogena gnojila z visokimi razmerji hranil, ki dopuščajo prilagodljivo dodajanje od 15 do 30 gramov na kvadratni meter. Glede na uporabo ločimo različna razmerja hranil za posamezne faze rasti;
Starter 18+24+5 za hitro razrast trave po setvi ali polaganju travnih zvitkov in za hitro spomladansko razrast. All Round 22+5+10+2 MgO + mikroelementi kot univerzalno gnojilo za osnovno prehrano za vse tipe zelenic. 18+9+18 + Fe+Mn uravnoteženo gnojilo, ki dobro deluje pri nižjih temperaturah, primerno pri prezračevanju trate in ob dosejavanju za boljši razvoj travne ruše. 15+0+26 gnojilo z večjim deležem kalija kot jesensko zimsko gnojilo za utrjevanje rasti in povečanje odpornosti tal. V programu Sierraform obstaja več kot 40 formulacij z različnimi dodatki proti mahu, plevelom, z ekstraktom morskih alg, bioaktivatorji in podobno.

SIERRABLEN:

Ta program sestavlja paleta granuliranih gnojil s kontroliranim sproščanjem skozi celo rastno sezono ob enkratni aplikaciji. Odlično se kombinira s Sierraform gnojili, kjer dosežemo optimalno pokritost s hranili za daljše obdobje. Sierrablen predstavlja Scottsova enkratna s smolo ali s Poly-S oplaščena zrna gnojil, katerih mehanizem sproščanja deluje glede na temperaturo tal. Ob aplikaciji na trato zrna vpijajo iz okolja vlago, ki postopno raztaplja hranila v notranjosti zrna. Pri temperaturi nekaj nad 00 C se v zrnu ustvarja pritisk, ki sili hranila skozi polprepustno smolnato/Poly-S membrano. Doba sproščanja je določena z debelino plašča, ki obdaja zrno. Debelejša je membrana, počasneje je dnevno sproščanje in tako gnojilo deluje dalj časa. Natančno sproščanje hranil ustreza zahtevam rasti travne ruše. Za bolj zahtevno uporabo je na voljo Sierrablen Plus z manjšimi zrni velikosti do 2 mm.
Najkrajše delujoče gnojilo iz te palete je 3 mesečno in najdaljše 8- do 9- mesečno in zato zahteva samo eno aplikacijo v rastni sezoni. Pri nas je najbolj popularno 6- mesečno Sierrablen gnojilo 28+5+5+Fe kot spomladansko in poletno gnojilo z začetno porcijo takoj dostopnega dušika pri nižjih temperaturah tal. Z eno aplikacijo letno pokrijemo večino potreb trate po hranilih. V primorju in toplejših krajih se uporablja 8- do 9- mesečni Sierrablen. Odlično jesensko-zimsko gnojilo je Sierrablen Plus 15+0+29. Drobno granulirano gnojilo z nadzorovanim sproščanjem zagotavlja ponovno jesensko oživitev trate in boljše prezimovanje.

PROTURF:

 

SPORTMASTER CRF MINI:

 

SPORTMASTER:

 

S tako paleto profesionalnih gnojil je vzdrževanje trate enostavno, cenovno ugodno in visokokakovostno. Za lažjo uporabo smo v posebnem katalogu gnojil pripravili tabele za izračun hranil, navodila za uporabo trosilcev gnojil in druge koristne nasvete. In ko zmanjka idej in nasvetov smo pripravljeni tudi svetovati, da bo vaša zelenica res tista prava.