visoka greda

Visoka greda

Še pred novim letom, pripravljeni na pomladno sezono.

Tole je res nobel zadeva, hrbet pa vas sigurno ne bo bolel.
Prototip visoke in tople grede. Izdelana je iz reciklažnih plastičnih izolacijskih desk, ki trajajo 10 krat dlje kot lesene in še plastični odpad je recikliran v njih. 3v 1 pa vsi sloji za polnjenje visoke grede. Torej komplet, samo še posadite gredo. Več informacij seveda v našem podjetju.

Opomba

Če ne uporabljate konjskega gnoja za ogrevanje visoke grede, redno gnojite s Humko Orgahum, Zeoguan, Guanolit kompleksnimi organskimi gnojili ali s Humko Peletiranim konjskim gnojem.

spodnji sloj

Spodnja drenažna plast

Drenažni sloj za pripravo spodnjega sloja visoke grede ima funkcijo dreniranja odvečne vode, zadrževanja talne vlage za transpiracijo v zgornje sloje in dovajanja zraka iz spodnje strani rastnega in kompostnega sloja.
Drenažni mešanica je sestavljena iz iz lesnega drobirja, sekancev in lubja iglavcev z dodano granulirano lavo in zeolitom. Mineralni dodatki vežejo srednje težko dostopno vodo in hranila, ki se izpirajo iz srednjega kompostnega sloja. S tem se omogoči dobro rast globinskih korenin večjih sadik zelenjave v poletnem in jesenskem času, še posebej v času suše.
-Drenažni sloj nasujemo na dno visoke grede, prekrito s tkano ali netkano plastično tekstilijo v sloju od 20 do 40 centimetrov.
-Drenažni sloj izravnamo in dobro utrdimo z nogami, da med rastjo ne pride do prevelikega posedanja. Dobro zalijemo.

srednji sloj

Srednji kompostni sloj

Srednji kompostni sloj je pripravljen iz sušenega konjskega gnoja s slamanatim nastilom z dodanim organskim dušičnim gnojilom za pospeševanje fermentacije in s tem toplotne reakcije, ki ogreva zgornji rastni sloj. Konjski gnoj razporedimo nad drenažnim slojem v debelini 25-30 centimetrov. Površino dobro zalijemo in utrdimo z nogami, da konjski gnoj ne bo prehitro fermentiral. Toplotna reakcija se sprošča 1.5 do 2 meseca in ogreva zgornji rastni sloj, hkrati pa konjski gnoj kompostira v kvalitetni hranilni kompost, v katerem se razrastejo korenine sadik, ki dobijo hranila za celo sezono.

zgornji sloj

Vrtnarska zemlja

Vrtnarska zemlja za zgornji rastni sloj je sestavljena iz zelenega komposta, humusa deževnikov, gline, plovca, zeolita, lesnih vlaken in Urbanscape kosmičev kamene volne .Vrtnarska zemlja omogoča hiter in enakomeren razvoj korenin sadik. Višji delež gline in zeolita daje substratu večjo kationsko izmenjalno kapaciteto in vodno kapaciteto. Visok delež komposta in humusa deževnikov omogočata visoko mikrobiološko aktivnost in dober razvoj koreninskega sistema in rastlin.
Vrtnarsko zemljo nasujemo v višini dlani ali do 20 cm v zmerno utrjenem stanju. Za pripravo setve ali potikanja, prekrijte vrtnarsko zemljo s pet centimetrskim slojem razmnoževalnega substrata Humko Carbohum Start. Substrat vsebuje biooglje, agroperlit, zeolit, humus deževnikov in kokosovo šoto za optimalno zračno – vodne pogoje za razmnoževanje rastlin. Ko sadike prerastejo razmnoževalni substrat, jih prepikiramo ali razredčimo in potem korenine prerastejo spodnjo vrtnarsko zemljo.