Zelene strehe

Zelene strehe

V podjetju Humko se že več kot 20 let ukvarjamo z zeleno arhitekturo. Začeli smo s pripravo substratov za zelene strehe, zelena parkirišča, nato smo pričeli s prodajo celotnih sistemov za ozelenitev streh in danes nudimo celotno paleto systemov za strešne ozelenitve, ozelenitve sten, urbane saditve in notranje ozelenitve. Rešitve dobavljamo na ključ ali komponentne dostave po naročilu. Sodelujemo pri razvoju rešitev oziroma jih za vas razvijemo. V programu zelene arhitekture zastopamo znana tuja podjetja, pri pripravi naših substratov uporabljamo večinoma uvožene komponente, v programu Wall Green pa nudimo povsem lastne izdelke.o.

Klasične zelene strehe

1.-ekstenzivni sistem – standardna izvedba s povprečno vodno kapaciteto. Ekstenzivne zelene strehe so najtanjša ozelenitev streh z minimalnim vzdrževanjem. Ne potrebujejo nege kot je zalivanje, dognojevanje, rezanje, presajevanje ipd. Ekstenzivne zelene strehe se izvajajo na večjih poslovnih zgradbah in konstrukcijah z nizko nosilnostjo ter povsod tam, kjer ne želimo zahtevnega vzdrževanja.

Različni sistemi ekstenzivne ozelenitve

2.– Lahek sistem, nižja kapaciteta za vodo. Na pripravljeno hidroizolacijo položimo debelejši netkani tekstil z dobro vodovpojnostjo, čezenj nasujemo 2-3 cm vulkanske mineralne mešanice, na to plast pa položimo Sedum zvitke.

3.– Srednje lahek sistem, visoka kapaciteta za vodo. Na pripravljeno hidroizolacijo položimo 3D – sintetično mato s podložnim filcem za zaščito hidroizolacije. Čez 3D mato položimo filterni sloj filca, nato 4 cm sloj kamene volne Urbanscape, nanjo pa Sedum zvitke.

4.– Izboljšani standardni sistem. Na pripravljeno hidroizolacijo položimo zaščitni sloj netkane tkanine 300g, nato zadrževalno drenažne plošče DiaDrain 25, ki jih napolnimo z vulkanskim plovcem. Čez to položimo 4 cm kameno volno Urbanscape, ki jo prekrijemo s 5 cm vulkanskega substrata Vulkahum Mix 80 in Sedum zvitki. Namesto Sedum zvitkov se lahko sadi sadike sedumov v različnih ornamentih ali mešanih nasadih.